SjöLU

SjöLU Xray Logo

2017 års kurs kallas Xray efter 24:e bokstaven i alfabetet.

Häftigare sjöscouting!

• Skulle du vilja ha sjöprogramtips att ta hem till avdelningen?
  • Skulle du vilja känna dig säkrare som sjöscoutledare?
  • Vill du samtidigt åka på seglingshajk i Stockholms vackra höstskärgård?

Målet när kursen startades var att deltagarna skulle bli bättre sjöscoutledare. Det skulle ske genom att de skulle hamna i patruller och få prova på våra bästa sjöprogrampass, för att själva kunna gå hem och genomföra dem på avdelningarna.

Dessutom skulle ledarnas självförtroende ökas genom att de skulle lära sig om säkerhetsregler och förbundets stöd.

Kursen har gått många höstar och ett stort antal glada sjöscoutledare har åkt hem med sinnena inspirerade för att sätta fart på sina avdelningar.

Särskilt roligt är det att folk från Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Jönköping, Karlshamn, Karlskrona, Malmö, Västerås, Linköping och Uddevalla rest över landet för att vara med på kursen.

Programfunderingar

• Hur får man scouterna intresserade av prickar och lanternor?
  • Kan de tio sjövettsreglerna någonsin bli skoj?
  • Hur gör man något kul av gamla marina traditioner?
  • Finns det något vettigt man kan göra när man seglar runt bryggan en kväll?

Dessa programpass och många till får man pröva på under kursen.

kr_2012_sjolu_sierra_106_0712012

Säkerhet ombord

Säkerhetsövningar hör ju till ledarkurser, särskilt på sjön. Att bogsera och bärga tillhör vardagen om man har osäkra scouter i jollar.

Förra kursomgången genomförde vi sjöpassen i jollen Tvåkronan på Vindalsö. Det är en modern skoljolle som är riktigt kul att segla. För att deltagarna ska klara sig när de kommer hem har vi dock ett litet pass om trilska båtmotorer.

Boj över bord manöver

Tryggare som ledare

Efter ett par omgångar av kursen upptäckte vi att vi missat en av de viktigaste punkterna för bra sjöscoutledare, nämligen att känna sig trygg ombord när man ska leda sin besättning.

Det är klart att ingen kan bli fullfjädrad sjökapten med skägg och allt efter en helg, men det har visat sig att vi kan ge en ordentlig knuff på vägen, dels genom flera pass om sjösäkerhet och dels genom att prata om hur man bör uppträda som ledare ombord.

Nödbloss

En idégruva att gräva i

Kurser har en tendens till att man sköljs över av nyttigheter, medan man inte riktigt hinner uppfatta allt. Visst ägnar vi scouter oss åt att lära genom att prova på, men det hindrar inte från att kursen kompletteras med en tjock mapp som innehåller väsentligheterna, där man kan gå tillbaka på egen hand efteråt.

Segelsättning

Vad gör vi inte?

Vi är inte någon Leda avdelning-kurs, utan tar upp saker om sjöscouting som man inte talar om på Leda avdelning.

Vi är inte heller någon seglarskola eller navigationskurs. Dock kommer vi att segla och navigera några timmar per dag, men lägger tonvikten på programtips och säkerhet.

Vindalsö Flygfoto

Hur ser programmet ut i stora drag?

Kursen kommer att starta med taxibåtsresa från Stavsnäs på fredagen vid 19-tiden beroende på bussar och båtar och därefter väntar en resa i höstnatten ledda av fyrars stämningsfulla blinkande.

Under helgen kommer vi att varva pass i land där vi pratar säkerhet och provar på programpass för din avdelning hemma med pass till sjöss där vi seglar i Stockholms vackra höstskärgård.

Kursen beräknas sluta vid 16-tiden på söndagen i Stavsnäs vinterhamn, men det beror på båtturerna.

Vi vågar inte lova något om vädret för det har variera väldigt mellan åren, men vi bjuder på mat som brukar vara god och få deltagarna riktigt mätta.

När går kursen?

Nästa kurs ordnas 22-24 september 2017. Gör en intresseanmälan så blir du kontaktad när anmälan är öppen.

Några deltagarkommentarer från förra kursen

• ”Riktigt kul båt att lära känna.”
  • ”Inspirerad med många nya idéer och bra samtal och tips av andra ledare.”
  • ”Inspirerande fullpackad (positivt) men det fanns ett behagligt lugn ändå. Utmärkt!”
  • ”Lärt mig mycket!”
  • ”Det har varit en fantastiskt bra kurs. Jag har lärt mig mycket, fått många bra tips och idéer med mig hem. Jag har haft stort utbyte av att prata med de andra som var med. Och haft jättekul!!”
  • ”Härlig kurs med en massa bra idéer till ett bra sjöprogram eftersom jag inte har varit sjöscout förut.”
  • ”Tack för en toppenhelg och ni fick mig att höja mitt personliga intresse för sjöscouting rejält. Fått mycket inspiration till att utveckla och förnya vår egen lilla sjöscoutkår.”
  • ”Behåll skrattet och glädjen – att se ett så glatt ledargäng ger inspiration och i sig för fram budskapet att sjöscout är kanon.”
  • ”Jag är så glad att jag åkte & kommer leva och hämta energi länge från den här helgen! :)”

Hur anmäler man sig?

Du anmäler ditt intresse via länken här nedanför så blir du kontaktad när anmälan är öppen.

SjöLU

MÅLGRUPP: Ledare som vill ha programidéer och tänka på säkerhet för sjöscouter. Du behöver inte vara sjöscout.
DATUM: 22-24 september 2017
ANTAL DELTAGARE: 5-24 st
ANMÄLAN: Du anmäler ditt intresse här.
KURSANSVARIG: Erik Carlsson, sjolu@scoutkansliet.se

Frågor besvaras glatt via e-post eller telefon.

Välkommen till SjöLU!

Erik Carlsson, kursansvarig, 08-768 46 14, 070-282 53 87